За 20 ноември е насрочено заседанието на Софийския административен съд по жалбата на "Ексълънт" ООД срещу заповедта за събарянето на сградата на дискотеката, пред която на 5 декември миналата година беше убит студентът Стоян Балтов, допълни Диков. Столичната община ще обжалва решението на съда, ако то е в полза на частното дружество, пред Върховния административен съд, каза Диков.
По думите му основните мотиви на дружеството са, че сградата представлява преместваем обект, който може да бъде разглобен.
Преди заповедта за събаряне на обекта, собствениците на частното дружество, стопанисващо дискотеката, обжалваха заповед на заместник-началника на Дирекцията за национален строителен контрол от 29 декември 2008 г., с която се забранява ползването дискотеката. На 15 юни 2009 г. Софийският административен съд отхвърли жалбата на дружеството. На 14 февруари т.г. Столичната община огласи резултатите от проверка на 79 заведения в Студентския град, сред които казина, дискотеки и ресторанти. Тогава кметът на София Бойко Борисов и главният архитект Петър Диков съобщиха, че основните изводи са свързани с липса на контрол, занижени наеми и некоректни сдружавания с частни фирми. Резултатите от проверка бяха изпратени в ДНСК за започването на процедури по премахване на незаконните обекти.