Медиците признават обаче, че досега в практиката си не са се натъквали на подобни странични ефекти. Близките на бебетата пък настояват да се провери партидата на ваксината, защото и трите са били ваксинирани в един ден и в един и същ кабинет.

"Проблемът беше, че водим едно здраво, много малко същество обаче го получаваме след ваксинацията с разстроен стомах, с променен статус чревен и това много ни притесни. Още повече, че това вече не е само при нас, но и при други деца се е получило, в същия ден, същата ваксина", твърди бабата на малкия Самуил - Елвира Пастърмаджиева.

Бебетата са приети с диагноза "токсична реакция от лекарствено вещество". По време на имунизацията са били напълно здрави и за лекарите е малко странно, че и при трите бебета има странични ефекти, въпреки че са упоменати от производителя като възможни 1 на 10 000.
"На тази ваксина, такъв тип реакции не се е случвало. Имало е на тази ваксина, редки локални проблеми, т.е. на мястото на убождането, което е възможно да бъде от самото убождане, а не реакция на ваксината. Такъв тип реакции от тази ваксина, които считаме като една от най-добре поносимите не сме наблюдавали", каза д-р Емилия Баева - педиатър в детско отделение на МБАЛ- Добрич.

Според лекарите състоянието на децата е добро и не са засегнати жизнено важни органи. Но препоръчват следващият, трети прием на ваксината, да не се прави.
"По принцип няма начин, не е възможно ваксината на предизвика хепатит, тъй като тя не съдържа вирус. Тя съдържа само антигенът, който е отговорен за имунната реакция за защита в имунитета на детето. Още повече, че тази ваксина е ваксина, която ползваме вече 20 години, никога не сме имали проблеми с нея", заяви и главният епидемиолог в Министерство на здравеопазването д-р Ангел Кунчев.

На децата са давани противогрипни сиропчета и свещички, показва проверката на здравното ведомство. Тъй като те са много малки, това е довело до предозиране и реакция на черния дроб. Именно неразположението на черния дроб е подвело лекарите, че става въпрос или за страничен ефект от имунизацията или за възможна хепатитна зараза. За хепатит или проблеми с ваксината обаче не може да става дума, категорични са от здравното ведомство. Бебетата вече са изписани и са в добро състояние. От РИОКОЗ са започнали проверка и не са констатирани нарушения в начина на съхранение на ваксината.