“Съдът прояви безпристрастност и обективност. Моята клиентка е напълно невинна по всички обвинения, които са й повдигнали”, коментира адвокатът й Петър Китанов.

Според прокуратурата, Мургина трябва да отговаря пред закона по обвинение в четири престъпления. Най-тежкото прегрешение, което тя е извършила според магистратите, е, че през 2006 г. си е затворила очите пред факта, че бившият собственик на “Кремиковци” Валентин Захариев не е внесъл в хазната значителна част от близо 30 млн. лева данъци след продажбата на металургичния комбинат на фирмата на Прамод Митал. Проверката на магистратите установила, че задълженията били разделени на две. 11 млн. лева от тях били опростени по схема за прихващане на ДДС с участието на две от фирмите на Захариев. Останалите задължения на Захариев са били разсрочени.

“Ще изпълня изискванията на съда и ще внеса обвинителния акт срещу Мургина възможно най-скоро”, коментира прокурорът по делото Маргарита Немска.

Нейни колеги не могат да си обяснят как съдия Карамфила Тодорова, която неотдавна е била командирована от Софийския районен съд, е успяла да прочете всички материали по делото - около 100 тома, за по-малко от 20 дни, за да намери пропуски и да ги върне на държавното обвинение.

Според магистрати обаче, въпреки забавянето бившата данъчна № 1 няма да избегне наказателната отговорност.