Допитването е организирано от асоциация "Солидарност", съвместно с младежкия сайт Teenproblem, съобщи БТА. Малко над половината от запитаните признават, че повечето им съученици са опитвали някакъв наркотик. 85% са убедени, че училищната среда не е достатъчно защитена от разпространение на наркотици, а 47 на сто са виждали марихуана в училище.

Според данните от допитването освен наркотиците сериозен проблем е и употребата на алкохол. "По-голяма част от съучениците ми употребяват алкохол", споделят 90 на сто от участниците в допитването. Според 68 на сто от участниците това е повод учениците да не влизат в час.

Проучването показва, че родителите не са сред предпочитаните събеседници по темата "наркотици". Само 20 на сто от анкетираните биха се обърнали към родителите си за повече информация, свързана с наркотиците.

По-рано бе огласено изследване, според което кражбите са най-честите престъпления, извършвани от деца. След тях най-честите прояви сред децата са  бягството от дома, скитането (17.19%), просенето (11.2%), бягството от училище (9.98%). Следват ги употребата на наркотици (6.22%), алкохол (5.56%), проституцията и хомосексуализма - 3.85 процента.