По тази причина той отново е поискал от съда да бъде освободен от ареста. Решението трябва да бъде взето от Софийския апелативен съд, заяви неговият защитник Лъчезар Таков, цитиран от БГНЕС.

Адвокатът представи на съда експертиза с дата 27 април 2010 г., в която е описано, че Златомир Иванов е претърпял втора операция в болница "Токуда" и предстои курс на лечение. Експертизата показва, че и втората операция не е отстранила проблемите на Баретата в областта на уретъра и долните пикочопроводни пътища, обясни защитникът му. Таков припомни, че в следствие от първата операция е било влошено здравословното му състояние, тъй като по време на нея е засегнат орган.

"Ние целим Златомир Иванов да получи адекватно лечение, което не включва само хирургическа интервенция. Трябва да се му се даде възможност в спокойна обстановка да се възстанови и да има лечение, което да позволи оздравяването му", каза още адвокатът, като изтъкна, че Иванов трябва да спазва строга хигиена - нещо, което не е възможно в условията на арест.

В началото на март обвиненият за лидер на престъпна група, разпространявала наркотици, излезе от ареста, за да се оперира в болница. На няколко пъти той искаше от съда да излезе на свобода, за да се лекува. Софийският градски съд го пусна под домашен арест, но Апелативният отказа и постанови, че Иванов може да се оперира и под охрана.

Златко Баретата бе задържан на 6 февруари 2009 г. Той е обвинен, че е ръководил организирана престъпна група, създадена с цел да разпространява наркотици в страната, както и за убийство.