Това показва извод от изследване на насилието сред деца, направено от Научно-изследователския институт по криминология и криминалистика на МВР за пет години до 2008 г., съобщи БТА.

Данните сочат, че делът на убийствата, извършени от деца, е 5,5-6 на сто, 20 на сто от сексуалните посегателства и 11 на сто от телесните повреди също са извършени от деца. От дете е направен и всеки пети грабеж и всяко 8-9 изнудване. Данните от миналата година показват леко снижаване на относителния дял на престъпленията, извършени от деца - с 1 на сто.

По думите на Нина Белова, която представи изследването, за да се предотврати снижаването на възрастовата граница, в която децата извършват престъпления, е необходимо да се работи още в детската градина по този въпрос. Тя допълни, че нараства насилието, извършено от момичета, което според нея също е тревожна тенденция, тъй като показва, че женските модели на поведение не се толерират и се считат за губещи. Насилието от страна на момичета е много грубо, демонстративно, алармират експертите. Физическата сила, грубостта, арогантността се приемат като залог за просперитет, начин за утвърждаване в обществото, коментира Белова.

Наблюдава се и тенденция за включване на деца в действия по отвличане на други деца - седем такива случаи има за изследвания период, и макар по думите на Белова цифрата да е ниска, тежестта на деянието е много голяма и трябва да се обърне внимание на тази тенденция.