Акцията е част от мащабната операция в цялата страна срещу наркоразпространението и е реализирана съвместно с американската Агенция за борба с наркотиците (ДЕА), съобщиха от пресцентъра на МВР.

Първоначално под навес в двора на къщата на криминално проявения за кражби и грабежи Вергил Стоянов е открит 1 тон оцетен анхидрид. Впоследствие са открити още над 7 тона от прекурсора, съхранявани в туби и укрити в различни части на къщата и прилежащите постройки. Според експерти това количество е напълно достатъчно за производството на 3200 кг. хероин.

По данни на експерти 1 тон от суровината е достатъчен за производството на 400 кг хероин. 1 кг хероин на едро на черния пазар за дрога към момента се търгува за 15 000 долара. Една доза се продава за около 60 лева.

28-годишният Вергил и 51-годишният му баща са задържани за 24 часа. Установено е, че освен от наркотици, двамата си докарвали допълнителен доход и от изработването на фалшиви болнични листове и здравни книжки, които подпечатвали с фалшиви печати на здравни учреждения. По този начин е източвана Здравната каса.

Количеството оцетен анхидрид е най-голямото, задържано при операция на територията на страната, уточниха от МВР.

„Този оцетен анхидрид ще отиде някъде – или в турски лаборатории, или по-нататък – в Афганистан или Пакистан, където от опиумния мак ще се направи хероин. Става дума за производство, което е извън България – Турция, Пакистан, Афганистан... След като този прекурсор мине през Балканите, попадне там и там се произведе хероинът, този хероин може да се завърне, но това е вече друга верига.” Това обясни за "Фокус" Тихомир Безлов, експерт от Центъра за изследване на демокрацията, във връзка с акцията на МВР.

Същевременно в района на „Сточна гара” с половин килограм амфетамини в багажника на колата бе задържан и Владо Комара, известен някога като бодигард на Киро Японеца.


Вижте снимки от акцията в Гурмазово