Министърът е разговарял по телефона с генералния директор на "Росатом" Сергей Кириенко за цел максимално съкращаване на сроковете за доставка на елементи за замяна на части от защитната система на шести блок, в които бяха открити пукнатини, предаде БТА.

По-рано от руската държавна корпорация "Расатом" в официално изявление съобщи, че са готови да доставят необходимото оборудване за възобновяване на работата в най-кратки срокове на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".  Ръководството на държавната корпорация успя да убеди Федералната служба за технически и експортен контрол на Русия да даде лиценз за изнасяне на оборудване за българския партньор в течение на денонощие. Срокът, съгласно съществуващото законодателство, за оформяне на подобни документи е до един месец.

Кириенко е уверил министър Трайков, че формалностите при оформянето на износа на частите вече са приключени и те могат да бъдат изпратени за България още тази вечер или утре. Това означава, че оборудването може да бъде доставено у нас до края на седмицата. Ако се спазят сроковете за монтаж от 7-8 дни, плановият ремонт на шести блок на АЕЦ може да приключи в рамките на предварително планирания срок.
"Радвам се, че усилията ни от последните няколко дни дадоха резултат и че енергийната система на България няма да претърпи загуби", посочва в прессъобщението си министър Трайков, който днес замина на еднодневно посещение в Бавария в рамките на правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов.

Вчера заради дефект в доставеното оборудване енергийният министър Трайчо Трайков посети лично атомната електроцентрала. Той обясни, че решаването на възникналия проблем ще забавят въвеждането на блока в енергийната система на страната ни. Заради това ще се използват студените резерви на електричество, както и по-големи мощности на водно-електрическите централи. Възможно е да се стигне до ограничаване на износа на ток. Трайков бе категоричен, че до режим на тока няма да се стигне.

От стенограмата от днешното правителствено заседание, публикувана на сайта на Министерски съвет, става ясно, че досега загубите на страната ни заради проблема са 15 млн. лева.