"Алергиите в някаква степен имат значение, но вече има ясно утвърдени препоръки на СЗО и Центъра за контрол и превенция на заболяванията на кои пациенти трябва да обърнем внимание и при кои това няма особено значение", това заяви в "Денят започва" на БНТ д-р Борислава Крушева от Българското дружество по алергология.

Алергиите се оказаха предизвикателство за диагностицирането на COVID-19 през есента поради сходните симптоми, но лекарите бързо започнаха да отличават двете състояния. Сега пък много хора се притесняват, че ако се ваксинират това може да обостри алергичните им състояния.

По думите на д-р Крушева вниманието трябва да е повишено при пациентите с тежки алергични системни реакции, с анафилактични реакции при инжекционни медикаменти, както и при такива, които са имали реакции при предишни ваксини, или имат алергия към полителенгликол и полисорбат - помощните съставки във ваксините.

Като подготовка за имунизация д-р Крушева препоръча приемането на антихистаминови препарати, въпреки че е възможно това да забави една по-тежка алергична реакция на ваксината.

Според нея не е възможно имунизацията срещу COVID-19 да отключи "алергия в дългосрочен план".

"В България в момента най-разпространен е британският вариант на коронавируса. До нас все още не е достигнал южноафриканският, а срещу него ваксините имат много по-ниска ефективност", коментира междувременно в „Тази сутрин“ по bTV проф. Пенка Петрова - директор на Института по микробиология към БАН.

„И „Пфайзер“, и „Модерна“ признаха, че с 2/3 намалява ефективността. Затова започват да се разработват нови поколения ваксини. От „Пфайзер“ считат, че ще има трета доза 8 месеца след поставянето на втората, за да се реагира и на новите варианти“, обясни тя.

По думите й руската ваксина е с 91% ефективност и също е много качествена.

Петрова подчерта, че всички ваксини предпазват от тежко протичане на заболяването и създават имунен отговор.

„В момента е проверено каква е ефективността и на трите ваксини след първа – тя е 80-90%. Втората добавя едни 10-15% към тази ефективност и затвърждава имунния отговор. До голяма степен човек е защитен и само след първата доза“, добави тя.

В момента във Великобритания текат експерименти – около 400 доброволци си поставят различни комбинации от две от ваксини през различен период от време, за да се види дали има ефективност.

„Ваксините дават гаранция за леко протичане на заболяването, но в голямата си част не обещават, че ваксинираните хора няма да са преносители“, поясни проф. Петрова. Учените доказват, че имунитетът, придобит след преболедуване, е доста пообхватен.