Дипломатът коментира пред журналисти вчерашното решение на съда, с което бившият съветник в ДАНС беше освободен от арест след 8 месеца.

Уорлик определи решението на съда като "доста изненадващо" както за правителството, така и за гражданите, предаде БТА. Той обаче изтъкна, че предстои да се реши дали Алексей Петров е виновен по отношение на повдигнатите срещу него обвинения или не.
"Всички уважават решението на съда и очакват да възтържествува справедливото правосъдие", допълни посланикът на САЩ.

Определението на съда, че няма организирана престъпна група "Октопод", за чийто бос беше обвинен Петров, посланикът коментира с думите: "Трябва да уважаваме решението на съда, както правят преобладаващата част от българите. Нека да изчакаме да видим всички доказателства, които ще се появят в процеса срещу Алексей Петров, да видим дали е виновен или не, и какви са неговите връзки с други елементи от това дело".

Вътрешният министър Цветан Цветанов пък заяви пред репортери в парламента, че домашният арест не е нормалната превантивна дейност и наказателна политика, която трябва да бъде прилагана от държавата към лица, свързани с рекет и изнудване. По-рано той каза, че за МВР и прокуратурата Петров е обществено опасен навън, а освобождаването му ще тежи на съвестта на съда.

"Подкрепата, която е получавал Алексей Петров, не е за пренебрегване и това трябва да го имате предвид винаги", добави вицепремиерът, като посъветва журналистите да прочетат вестниците днес, за да видят "какви лица се спрягат".

Той изтъкна, че по никакъв начин не остава с убеждението, че са обезсилени доказателствата, събрани до момента. Според него до 10-15 дни разследването за рекет и изнудване срещу Петров, Марчело Джотолов и Антон Петров - Хамстера ще бъде приключено и се очаква да бъде изготвен обвинителен акт, който да влезе в съда. Цветанов допълни, че към тази група ще бъде привлечен още един човек. На въпрос дали ще има нов арест или това е човек сред всички осем обвиняеми, той отговори, че всичко е възможно.

По отношение на свидетелите по делото министърът заяви, че се прави всичко възможно да защитят "тези хора, които проявиха истинско мъжество, за да преодолеят този панически страх, който са преживели през тези години".
Той отхвърли като неоснователни твърденията за политическо вмешателство по делото, свързано със срещи, които е имал със свидетели в началото на разследването.