Това съобщи един от акционерите Шаул Шнайдер на пресконференция, посветена на една година от запечатването на офиса на компанията, за която се смята, че е близка до обвинения за лидер на "Октопода" Алексей Петров. Сървърите на компанията бяха иззети, а централният офис запечатан малко след ареста на бившия съветник в ДАНС през февруари миналата година. Тогава от "Лев Инс" се разграничиха от Петров и обявиха, че той не е сред собствениците.

Днес Шнайдер заяви, че Йовчев е разговарял с него по настояване на Борисов, а отправеното послание е компанията да не участва в политическия живот в България и да не финансира определени медии, ако иска да запази бизнеса си.
„Бяха ми подхвърлени няколко имена, но аз не ги помня, защото те не ми говориха нищо”, допълни Шнайдер, цитиран от Дарик радио и "Дневник".

По думите му срещата се е провела на 14 октомври и на нея Йовчев е разпитвал акционерите дали имат връзка с представители на партии от опозицията и с медии, което те отрекли.
Шнайдер я описа като „съвсем официална” и поясни, че на нея са присъствали и високопоставени представители на израелското посолство, но не се е водил протокол.
Достъпът на компанията до класифицирана информация не е подновен, без да е обяснено защо, а така не може да участва в специални обществени поръчки.

Българското контраразузнаване се зае да фалира "Лев Инс”, заяви изпълнителният директор на компанията Стефан Софиянски (съвпадение с името на бившия столичен кмет - бел. ред.). Според него компанията е била трета по големина в бранша и евентуалният й фалит би застрашил финансовата сигурност на държавата.

Софиянски допълни, че проверките на данъчните и на Комисията за финансов надзор са започнали, след като са оповестени в медиите. По този начин се създавала обществена нагласа, че има нещо нередно, а всъщност в компанията не са открити сериозни нарушения. 3,5 млн. лева са санкциите, наложени на „Лев Инс” от изземването на сървърите им миналата година до днес. Компанията е завела дело за връщане на сървърите й.

Множество жалби и сигнали са входирани до главния прокурор и Висшия съдебен съвет, но те са оставени без отговор. Компанията е наела една от водещите адвокатски фирми в Израел и ще заведе иск срещу българските власти за 30 млн. лева заради загубите, които е понесла през последната година. За незаконното, според „Лев Инс“, отнемане на информация от компанията е сезирано и българското представителство на Европейската комисия.

В отговор на въпрос за връзката им с Алексей Петров Софиянски призна, че го познава лично, той е един от основателите на "Левски Спартак", която впоследствие се трансформира в "Лев инс". Официално през 1998 г. Петров е продал дела си в застрахователя и няма пряко участие. В момента директните акционери са израелските фирми "Рахити меир класик", "Яаад Пирзул", българските "АС БГ" и "Лев интеркорпорация".
В надзора на компанията обаче все още е Ива Павлова, приятелката на Алексей Петров.