Досъдебното производство е за това, че в периода 2009-2012 г. в качеството си на длъжностно лице - председател на ДЕКВР, Семерджиев е използвал своето служебно положение, за да набави за другиго – „Про енерджи трейд” ООД, противозаконна облага - получен лиценз за търговия с енергия за срок от 10 г., което е престъпление по чл. 283 НК.

По-рано днес стана ясно, че НАП съвместно със Софийска градска прокуратура, започва проверка на имущественото състояние на Ангел Семерджиев. Ревизорите на агенцията ще изследват доколко притежаваното от Семерджиев имущество отговаря на официално декларираните от него доходи. Проверката ще обхване и членовете на семейството му, както и близки до него дружества.
Резултатите ще бъдат изпратени на прокуратурата.

Разследване на TV7 установи, че бившият шеф на ДКЕВР има имот в затворен комплекс от еднофамилни къщи с басейн във вилната зона на Кошарица, край Несебър. Вилата била купена за 35 000 лв., но според брокери реалната цена е двойно по-висока. Семерджиев купил имота от Анелия и Румен Димитрови, на чийто адрес в София е регистрирана фирмата "Про енерджи трейд", която е с предмет на дейност търговия с електроенергия. Фирмата получила лиценз за тази дейност от ДКЕВР, а документът бил одобрен от Семерджиев.

Ангел Семерджиев бе освободен от заемания пост на 28 януари. До смяната се стигна след забавянето в разработването и приемането на подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, което стана причина Европейската комисия да сезира Съда на ЕС.