Първата зона включва Орлов мост, Перловската река и бул. "Христо и Евлоги Георгиеви".
Във втората влизат улиците "Граф Игнатиев", "Иван Шишман" и пл. "Славейков".
Третата зона включва Градската градина, пл. "Александър I", бул. "Цар Освободител" и др.
Четвърта зона е градина "Кристал", площадът пред парламента и др.

Идеите вече са публикувани на сайта на общината.

Вижте снимки от идеи за нова визия на центъра >>

Част от предложенията за първа зона включват запълване с вода на коритото на р. Перловска чрез "надуваеми бентове", водни ефекти и оформяне на градски плаж върху дървени скари включва визията на "Никифоров студио".

Над бул. "Христо и Евлоги Георгиеви" пък да има пешеходна и вело пасарелка, която ще свърже Борисовата с Княжеската градина.

Проектанти сменят настилката на Орлов мост с жълти павета. Изграждат площадки за отдих в пешеходна зона между пътните платна, художествено осветление, тоалетни с душове и кафе-павилиони покрай бъдещия градски плаж.

За втора зона - по улица "Граф Игнатиев" до площад "Славейков", един от проектите предлага изграждане на нови трамвайни линии с шумоизолиращи материали, по които да се движи атракционен ретротрамвай.

Част от идеите за трета зона включват линия от "златни павета", която да свързва туристическите обекти, удължаване на Градската градина до сградата на Националната художествена галерия с изместване на автомобилния трафик в тунел отдолу, и паметник на хан Аспарух.

Според проект за четвърта зона в градинката на "Кристал" ще има езерце с лилии, обградено с амфитеатър и сцена.

От 16 до 20 декември ще има обществени обсъждания. Едновременно с това върви процесът по оценяване на проектите. Победителите в конкурса на общината ще станат ясни до края на януари.

Обещанието на местната управа е проектите, които спечелят, да бъдат реализирани с европейско финансиране.