Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски е един от българските политици в "Досиетата Пандора", заяви в телевизионното предаване "Денят с Веселин Дремджиев" разследващият журналист от Bird Атанас Чобанов, работил по казуса от българска стана.

Международното журналистическо разследване показва как политици и милиардери от цял свят избягват данъчното облагане на богатствата им чрез офшорни зони и други инструменти.

По-рано днес стана ясно, че в разследването са уличени и двама български политици. В телевизионното интервю тази вечер Чобанов заяви, че единият е Делян Пеевски и документите показват недекларирано негово имущество: "Ето сега може би ще се наложи най-малко КПКОНПИ, пред която той е подал невярна декларация, да образува проверка и да се види що за активи той е държал без да ги декларира. Да се притежава офшорка не е престъпление, проблемът е, че имаме средства, които не са декларирани, а по закон той е длъжен да декларира пред Сметната палата, пред КПКОНПИ. Има, вероятно, активи, които са се водили на името на тези офшорки, които също не са декларирани. Там трябва НАП".

Чобанов обясни, че по "Досиетата Пандора" е работено няколко месеца. Замесените фирми според него са около 170, а българите - около 200, като в тях влизат и тези, които имат постоянно пребиваване в България чужди граждани.

Делян Пеевски не беше открит за коментар от екипа на NOVA тази вечер.

Чобанов не съобщава кой е вторият българин в досиетата. От Бюрото за разследващи репортажи и данни Bird.bg в следващите часове ще бъдат публикувани разкритията за Пеевски в рамките на "досиетата Пандора".