Министърът на транспорта Ивайло Московски очаква след отварянето на новото летище в Истанбул те да се увеличат с около 50%, съобщиха БГНЕС и "Фокус".
Той участва в 54-ата годишна конференция на Международната федерация на асоциациите на ръководителите на полети. Тя представлява повече от 50 000 ръководители на полети в 131 държави.

В началото на месеца президентът Росен Плевнелиев заяви, че новото летище на Истанбул е граница за нас и ще доведе повече туристи в страната ни.

По думите на Московски се планира увеличение на работните места за ръководители на полети с 40-60% в периода 2015-2017 г. след откриването на летището в Истанбул.

Според него пред ръководителите на полети вече съществуват много предизвикателства. Навлизат дроновете и има много дебати относно начина на интегриране на отделните системи.
Държавите в Европа имат един модел, а извън Европа – друг.

"Това е една от най-важните теми и мисля, че приемането на закон за дроновете ще бъде съществена част от дискусията на конференцията на ръководителите на полети", каза Московски.

Транспортният министър каза още, че между България и Румъния са въведени трансгранични сектори, които носят икономии на гориво и оптимизират трасетата.

"Въпреки зачестилите инциденти от всякакъв характер, авиационният бизнес си остава най-сигурният транспорт и това в голяма част се дължи на вашите усилия", подчерта Московски.

Наскоро той обясни, че министерството на транспорта подготвя за концесията на летище "София".

Московски потвърди, че летище "София" е на печалба, но предупреди, че до броени дни ще приключи арбитража от 2005 г. с кувейтския консорциум, където летището трябва да плати близо 42 млн. долара.

"Освен това летището има 27 млн. лв., които са блокирани в КТБ, а държавата дължи над 60 млн. лв. на летището", информира Московски.