Според природозащитници проектът е несъстоятелен, поради липса на оценка за въздействие на допустимите съоръжения върху околната среда, което е изискване в заданието.

Досега в различните етапи от разработването на плана за управление бяха проведени две обществени обсъждания, след които възражения бяха внесени както от природозащитници, така и от осемте общини, граничещи с парка.

Местните власти от години настояват за преразглеждане на забранителните режими, които, според тях, са необосновано рестриктивни. В процеса на изготвянето на плана бяха изследвани екосистемите, местообитанията, водите и горите, които, според експертите, са в добро състояние.

Потенциален риск има за териториите около езерата заради свободното пашуване на домашни животни.

В новия план се допуска изграждането на спортни съоръжения и разширяване на съществуващи в така наречените зони за туризъм, които са общо седем.

Ден преди финалното обществено обсъждане от коалиция "За да остане природа в България" изпратиха становище до министъра на околната среда и водите, предаде БНР.  

В становището прородозащитниците алармират за драстично неспазване на заданието при разработването на плана, както и за неизпълнение на ключови дейности, като обвиняват и дирекцията на национален парк "Пирин" в липсата на "институционален капацитет".

От коалицията настояват министър Ивелина Василева да отмени общественото обсъждане на готовия план за управление на националня парк, докато не се направи проверка на техните сигнали.

Александър Дунчев от организацията "Световен фонд за дивата природа" настоя да се прекрати договора за подготовка на новия план.

"В плана за управление вместо капацитет на екосистемите, инвеститорът е записал зимен капацитет на ски съоръженията, осемкабинкова линия, две хиляди човека на час. Вместо да направят оценка на капацитета на екосистемите, са направили оценка на капацитета на зимните съоръжения в ски зоната", посочи Александър Дунчев.

Управителят на фирмата, която разработва новия план за парк "Пирин"- Антоний Стефанов, отрече твърденията на еколозите.

"Този план е рамков и той не предвижда нито един декар застрояване, нито един кубически метър за отсичане", твърди Антоний Стефанов.

Той съобщи, че ще се увеличат зоните за туризъм до 10 на сто в други населени места на територията на парк "Пирин", не в Банско. За всяка туристическа зона ще се прави оценка за съвместимост.

АНКЕТА: Ще успеем ли да спасим природата от бетона?