Всички влакове на Централна ж.п. гара София закъсняват от разписанията си, предаде „Фокус”. БТА обаче съобщи, позовавайки се на информация от пресцентъра на БДЖ, че няма промени в движението на влаковете заради протеста.

Железничарите обаче предупредиха, че няма да започнат работа, докато заплатите им за ноември 2009 г. не бъдат преведени.

"Това е ноемврийска заплата, която се дължи в края на декември. Закъсняла е вече с 11 дни”, каза директорът на БДЖ Пенчо Попов. Чакаме в най-скоро време – днес или утре – да постъпи субсидията от Министерството на финансите и ще се изплатят заплатите”, обясни Попов.
По думите му фактът, че сега се спират влакове е сериозен проблем. Сега един международен влак от Гърция до Унгария не се движи. Той е спрян на Централна гара София.

Протестът е спонтанен и не е организиран от синдикатите.
При протестиращите има представители на ръководството на дружеството, очаква се да бъде постигнато споразумение за прекратяване на протеста.

14 500 души от БДЖ не са си получили заплатите, ако стачните действия продължат и следобед – ще има забавяне в движението на влаковете, каза пред „Фокус” Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите към КНСБ.

„Поискал съм спешна среща с ръководството на БДЖ, която ще се проведе утре от 10.30 часа. Имах неофициалното уверение, че се очаква днес или утре парите да бъдат платени, но те не бяха. Тези срещи приключват с протокол и искам да стане ясно на всички работещи, какви са точните ангажименти на едната и на другата страна”, посочи Бунев. Общият размер на сумата, който трябва да бъде платен, е около 10,5 млн. лв. Бунев каза още, че ноемврийските заплати на НКЖИ са платени между Коледа и Нова година.

"Има график за изплащане на работните заплати, подписан от министъра на транспорта със синдикатите, за да се изплатят заплатите. До края на деня ще проверя и изясня случая." Това каза Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика по БНТ, цитиран от БГНЕС.