Единият от братята Юзеирови, които организираха етническата партия “Мюсюлмандемократичен съюз” и издигнаха паметник на "незнайния турски воин" в село Славяново, е задържан под българското си име Росен Йорданов, съобщи говорителят на полицията в Антверпен Барт Янсен, предаде БНР.

Юзеиров е бил арестуван в неделя заради влязла в сила присъда от май 2009 г. в белгийския град - Хаселт, която ще трябва да излежи в белгийски затвор, съобщи “Фокус”, без обаче да уточни източника си от Белгия. 

Според решението на белгийските магистрати Юзеиров ще бъде лишен от свобода за 7 месеца за фалшификация на документи. През 2008 г. срещу него е постановена и друга присъда – за незаконно наемане на работници. Полицията в Белгия е констатирала и други нарушения, свързани с нарушение на трудово законодателство, съмнителни сделки, изнудване, кражби в големи размери.

Междувременно стана ясно, че срещу малкия му брат в България - Али, са постъпили жалби в Благоевград в Инспекцията по труда за нарушение на трудовото законодателство, които вече са разрешени.

"Брат ми не е арестуван. Станала е грешка", отрече във вторник Али Юзеиров (Атанас Йорданов) пред в. "24 часа". Според него в техен кафе-клуб в Антверпен била направена проверка и бил задържан белгиец.

У нас братята са подсъдими по три обвинения - за учредяване на партия на религиозна основа, за провеждане на незаконно учредително събрание на нова партия - ОТОМАН, и заради паметника, които в крайна сметка бе съборен.
През юни съдебният процес срещу тях бе отложен заради неявяването на Юзеир Юзеиров. Тогава прокурор Стефан Христов заяви, че той не е в страната и има данни, че е в Белгия.

Междувременно Али Юзеиров заяви, че ако успее да учреди ОТОМАН, има намерение да се кандидатира за президент.

Новината е актуализирана в 17 часа