Виждаме по-различно отношение на кандидат-бежанците от предишните години и нежелание да останат в България и да получат закрила, посочи Гунев по време на дискусия за бежанската криза, цитиран от БТА.

От двайсетина хиляди мигранти, влезли в страната през тази година, тук ще останат едва няколкостотин, смята Филип Гунев. Хората, получили бежански статус у нас, също продължават към Западна Европа.

Нуждаем се от система от стимули и ограничения, за да задържим тези хора, но в момента няма отговор от ЕК как ще стане това, добави зам.-министърът.

Центровете на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) се опразниха до нивата от времето, когато са били построени. Те са празни наполовина, макар че всяка седмица през тях минават по 1500-2000 души.
Мигрантите напускат, без дори да поискат убежище. В предходните години тези хора не само подаваха молби, но и изчакваха да получат статус. През последния месец това рязко се промени и поставя под въпрос цялата европейска система за външните граници и за убежище и закрила, каза Гунев.

Споделянето на тежестта и на отговорност е важна, но Европейската комисия не даде отговор как ще се случи тя, добави той.

Квотите за бежанци са честни само в някакъв смисъл, защото се използват само четири критерия, но донякъде отразяват реалността. Как обаче да запазим свободното движение на хора и същевременно да принудим бежанците да стоят в едни държави, където те очевидно не желаят да останат, попита заместник-министърът.

Нужна е радикална промяна и на европейски директиви, посочи той. Друг отговор е споделяне на охраната на външните раници на ЕС. Ако обаче по границата има 30 служители на ФРОНТЕКС при седем хиляди наши служители, това е неадекватно споделяне на тежестта, каза Гунев. Върви дискусия за общ граничен контрол, но това е сложен проект, който е нереалистично да се случи в кратки срокове, посочи заместник-министърът.

660 бежанци са се опитали да влязат снощи на българска територия, съобщиха от МВР. 1700 души са бежанците в Турция, които са твърдо решени да преминат през границата към България, като главната им цел е Германия, съобщи пред БНР главният редактор на българското издание на вестник "Заман България" Мехмед Юмер, като се позова на данни на властите в Одрин.