Според подуправителя на БНБ Димитър Костов казусът КТБ ще се реши до 20 ноември. Това той обяви на първата по рода си среща с вложители в КТБ, цитиран от БНР.

Костов е заявил, че надзорът над банката няма да се удължава.

В случай че се пристъпи към отнемане на лиценза на финансовата институция, гарантираните по закон депозити до 100 000 евро ще бъдат изплатени в срок до 10 декември.

След като в продължение на 4 месеца вложителите на КТБ негодуват от действията на Централната банка, подуправителят на институцията Димитър Костов се съгласи да разговаря с трима техни представители. След срещата, продължила повече от час, той е поставил срок за разрешаване на казуса с банката.

Вчера финансовият министър Румен Порожанов обяви, че на 20 октомври се очаква да излезе оценката, която се изготвя от БНБ и одиторите, за финансовото състояние на КТБ.

Преди дни вложители на КТБ направиха опит да проникнат в централата ѝ с искане да се срещнат с квесторите. Те заплашиха с радикализиране на протестите и категорично отхвърлиха възможността да получат облигации вместо парите си.

Порожанов посочи, че ако е дебатирана темата за облигации, тя е коментирана дотолкова, доколкото в Гаранционния фонд има един недостиг от 1,5-1,6 млрд. лв. за изплащането на гарантираните депозити. Той заяви, че МФ категорично не е обмисляло изплащане с облигации на гарантирани депозити в КТБ.

АНКЕТА: Ще започнат ли плащания за вложителите на КТБ през ноември?