На въпроса "Желаете ли да се възстанови старото име на град Черноморец - Свети Никола?" днес са отговорили 43,92 процента от избирателите - около 786 души, предаде БТА.

Броят на упражнилите право на вот трябваше да е повече от половината, за да може резултатът от референдума да е валиден, обясниха от ОИК.

Гласуването днес бе в две секции и започна в шест часа сутринта.

Черноморец е един от най-новите градове в област Бургас, като бившето село промени статута си с решение на Министерския съвет от 2009 година.

Според исторически данни селището възниква през 1728 година, като според преданието най-напред то се намирало на 3-4 км югозападно от сегашното му местоположение.

Историци посочват, че село с името Свети Никола е отбелязано за първи път в тази част на България в средата на ХІV век. С това име селото е срещано многократно в документи от ХV, ХVІ, ХVІІ, ХVІІІ и ХІХ век.

Легендата гласи, че преди стотици години морска буря разбила в скалите гръцка гемия. Моряците се спасили, като доплували до брега с отломки от кораба в ръце. Когато стъпили на брега, открили, че през цялото време са се държали за икона на Свети Никола.

В момента в града една от основните забележителности е църквата "Свети Никола", а жителите на града честват свети Николай Чудотворец за свой закрилник.

През седмицата при обир от храма бяха взети две ковчежета с мощи на Свети Никола и Свети Стефан.