След два неуспешни опита да тръгне в Специализирания наказателен съд, днес първо бе даден ход на мегаделото, по което подсъдими са бизнесменът Марио Николов, съпругата му и още няколко души. Неочаквано обаче съдия Пламен Панайотов си направи отвод.

Причина за това станаха данни, че докато все още е бил прокурор, се е произнасял по доказателства, които са предмет на това дело, предаде БТА.

В съдебната зала стана известно и че Марио Николов е завел дело за клевета срещу съдията с искане за 23 000 лева обезщетение.

През 2009 г., когато Панайотов е бил прокурор, коментирал пред медии, че бизнесменът е участвал в схема за източване на 17 млн. лева ДДС.
Става въпрос за преписка, по която Панайотов е работил и която към момента се е водела срещу неизвестен извършител. По-късно той я е прекратил и разследването е било спряно.

Съдията коментира в залата, че едва днес разбира за заведеното срещу него дело и то представлява опит от страна на подсъдимия за подбор на съдия, който да разглежда делото.
По думите на Панайотов бизнесменът е имал достатъчно време от 2009 г. да заведе дело за клевета, а не да го прави в момента, в който е научил кой е съдия по настоящия процес.

Магистратът заяви, че подобни действия рушат правосъдието и трябва да бъдат пресечени още в зародиш.

По-рано на днешното заседание за пръв път се явиха всички подсъдими и техните защитници. Адвокат Менко Менков, който защитава Марио Николов, обаче поиска делото да бъде прекратено и върнато на прокуратурата поради множество съществени нарушения и неясноти.

Според Менков прокуратурата не е изпълнила нито едно от указанията на Софийския апелативен съд (САС), който на 2 август 2012 г. отмени всички присъди (12 г. затвор за Николов - б.р.) и върна делото на обвинението поради множество съществени нарушения в обвинителния акт.
В началото на тази година прокуратурата внесе нов обвинителен акт, но вече в Спецсъда.

Съдът днес не се съгласи с доводите на защитата и на делото първо беше даден старт, след което обаче отводът на Панайотов обърна нещата.

И по другото дело - за пране на 12.8 млн. лева, Марио Николов, съпругата му и останалите подсъдими получиха ефективни присъди, но те също бяха отменени на втора инстанция.