Според очевидци то е паднало от люлка, след като въжето й се е скъсало.

Момиченцето е изпаднало в безсъзнание и е откарано в "Пирогов" в тежко състояние, но е без опасност за живота. То е с комоцио и е настанено в детската неврохирургия. След направения скенер е станало ясно, че за щастие 10-годишната Ида няма счупвания на черепа, съобщи Нова телевизия.

Детето е било на площадката със съученици и учителка.

Люлката е част от чисто нова площадка, открита едва преди месец.

Към момента има две версии за инцидента – некачествено свършена работа от страна на фирмата, изградила обекта, или последвал вандализъм, който е направил люлката опасна, съобщиха bTV и БНТ.

От общината посочиха, че в района на „Докторската градина” има изградено видеонаблюдение.

"Записът от видеокамерите ясно показва, че на люлката има повече от едно дете. В един момент на нея се качва и възрастен човек, който се опитва да засили люлката. След което слиза и с ръце я засилва, като отклонението е повече от 90 градуса. Вследствие на това кошът се обръща и децата падат. В този момент явно и едно от въжетата не издържа на големия натиск и се къса”, обясни Ралица Маджарова, директор на Дирекция „Зелени системи” в Столична община.

Всички материали от видеонаблюдението са предоставени на полицията, която е извършила оглед на мястото на инцидента.

Според Ивайло Зафиров от фирмата-изпълнител на детската площадка, съоръжението не е използвано според инструкциите на производителя, предаде БНТ. По думите му тази люлка е за деца до 8 години, а Ида е на 10. Но на площадката има само една табела с инструкции и според нея – деца до 15-годишна възраст могат да използват съоръженията.

Ще се проведе досъдебно производство под контрола на прокуратурата.