Това прогнозира Валери Георгиев, държавен експерт в отдел "Биологично разнообразие" на дирекция "Национална служба за защита на природата" в Министерството на околната среда и водите, цитиран от БТА. По думите му след оттеглянето на водите се образуват много временни водоеми и локви, в които има идеални условия за развитие на насекомите.
Ако за много от населените места в страната проблемът с комарите зависи от влажността на въздуха, за крайдунавските райони той е постоянен и всесезонен.

За да бъде ефективна борбата с насекомите са необходими няколко масови третирания с препарати в рамките на годината, извършени съвместно с общините на румънския бряг на реката. Това затруднява дунавските общини, както от финансова, така и от организационна гледна точка.

Държавата ще подпомогне финансово борбата срещу комарите със средства от резерва за непредвидени и неотложни разходи за предотвратяване и овладяване последиците от бедствия, съобщи БНР. 

42 хил. лв. са необходими на община Силистра за пръскане срещу комари. За община Тутракан сумата е 38 хил. лв., общините Главиница и Ситово, харчат по около 15 хил. лв. за борба с насекомите. Според специалистите, за да има ефект, третирането срещу комари трябва да се извърши, когато реката се прибере в коритото си и заблатените в момента места по течението изсъхнат.

Междувременно, само с 1 см се е повишило нивото на Дунав при Силистра през изминалата нощ и в момента е 800 см, очаква се спад с 18 см. Снощи екипи на Гражданска защита са отводнявали мазета в студентското общежитие по ул. “Богдан войвода“. Подпочвените води в помещенията са достигнали половин метър. Предотвратена е авария на парната инсталация на сградата. Заради високото ниво на Дунав са наводнени и мазетата на няколко жилищни блока в крайбрежния квартал на Силистра.