В последната седмица движението в района на Семинарията беше напълно спряно заради подмяна на асфалт на средата на самото кръстовище.

„В момента текат довършителни дейности на целия обект. Изпълнителите са в график. По график на 15 юли трябваше да бъде пуснато движението и току-що се договорихме след изчисленията, че всъщност на 13 юли, в неделя, ще бъде окончателно пуснато движението на кръстовището на Семинарията”, подчерта Йорданка Фандъкова по време на проверката на реконструкцията, предаде „Фокус”.

Тя посочи, че остава само довършване на тротоара и стената на Семинарията , тъй като там в рамките на обекта е договорено изпълнителите да направят цялостен ремонт на стената. Заедно с нея ще се направи и тротоарът. Това ще е единственият елемент, който ще остане след пускането на обекта на 13 юли.

Предстоят още два етапа от този проект. Следващият е изграждане на пробив покрай болница „Токуда”, който ще изведе движението към бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна”.

Третият етап е разширението на бул. „Черни връх” до Южната дъга. Идеята е след построяването на кръстовището на Телевизионната кула, след построяването на кръстовището на Семинарията, целият трафик да се изведе на Южна дъга, за да не се получава тапа, обясни кметът.

Преминаването през кръстовището ще става за по-малко от две минути. Преди да започне реконструкцията, това отнемаше около четвърт час. Освен това задължително ще се подобри качеството на въздуха в района, уверяват от общината.