Инцидентът е заинтересувал едновременно службите на ЕК за защита на потребителите, за здравеопазването и за промишлеността. Комисията е поискала сведения за случая и от Франция, както и от Великобритания, където имаше подобен инцидент с друг продукт на Епъл. Там избухна iPod отново в ръцете на дете, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.
ЕК се е свързала и с американското Управление за безопасност на продуктите. Засега обаче за двата инцидента не е сезирана системата РАПЕКС. РАПЕКС е европейска система за бързо предупреждение за всички продукти за масово потребление, смятани за опасни. Тази система позволява на страните членки на съюза и на ЕК да обменят информации за мерки, взети от тях, за да ограничат или попречат на комерсиализирането или използването на продукти, които представляват риск за здравето и безопасността на потребителите.
Родителите на двете деца, пострадали от избухването на продуктите на Епъл, се оплакаха от отношението на компанията към тях, която отричала, че подобни инциденти можело да се случат с нейни уреди.
В ЕК комисарят за защита на потребителите Меглена Кунева създаде служба, която да се занимава точно с този род потребителски жалби, припомня Франс прес.