Това обявиха от Регионалния инспекторат по образованието (РИО) във Варна.

Днес двамата учители от СОУ "Васил Левски" в Девня - учителката по география Гергана Георгиева и обвиненият в насилие учител по история Венелин Янлъзов, които са ръководили групата, бяха извикани за обяснения.

Скандалът е избухнал в 6,30 ч. в неделя, когато учениците са решили да излязат от хижата и да се замерват със снежни топки заедно с учителката Георгиева.

„Вдига се шум в хотела, който разбужда учителя. Той излиза, започва да ги прибира нагоре, защото не знае за това решение да се замерват със снежни топки", разказва Венцеслава Генова от РИО-Варна, цитирана от bTV.

Учителят не е използвал насилие при прибирането на децата, но е крещял.

Това са потвърдили впоследствие и самите ученици.

Заради викането децата изпадат в паника и страх, че може да им се случи и нещо друго и се заключат.
Уплаха е и причината едно от децата да се окаже в болница след случая. Психолог започва работа с децата.

Генова разказа пред БНР, че Ялнъзов най-вероятно ще напусне училището.

Oфициално становище на Регионалния инспекторат по образованието във Варна ще бъде изпратено до Министерството на образованието.

Ялнъзов коментира по-рано, че не е пил и не е ударил нито един ученик, просто ги е побутнал, за да се върнат в стаите си.

Хижарят обаче вече бе категоричен, че лично му е сервирал две малки ракии.

"Разкрещях се, защото доста чрезвичайно беше всичко това, да ни събудят в този вид. Сега разбирам каква е била идеята. За тях това е била забава, може би",
обясни учителят.

На въпрос дали е ритал или блъскал учениците той отговори:

"Побутвах ги отзад да бягат нагоре, защото им се скарах: "Марш по стаите". Хукнах след тях, но те бързо избягаха".

Според учителя учениците са се заключили в стаите, защото може да са се уплашили, тъй като са го виждали досега по-позитивен към тях.

Гергана Георгиева обаче, която е преживяла шок и още е на успокоителни, твърди, че е видяла колегата си в друга светлина и според нея той е пил - лъхал на алкохол.

"Тръгнах да затварям вратата, когато му казах, че аз ще успокоя децата и нещата ще се приключат. Но той влезе след мен и в момента, в който се обърнах, това нещо, което видях пред себе си, това първо ме стресира. Едно бяло лице, пребледнял, просто не искам да си спомням. Виждам как в него нахлува някакъв друг човек".