Някои от експулсираните роми обаче се настаниха на няколко километра от предишния си импровизиран дом.

Вчера от лагера бяха евакуирани стотина българи. Очаква се до края на септември теренът в южната част на Лил да бъде напълно разчистен, за да се построи на негово място търговски център. Така че от него ще бъдат евакуирани и останалите там 200 румънски роми, допълва радиото, цитирано от БТА.

Според жителите на Лил ромите просто се преместват от едно място на друго и проблемът не се решава. Така например на 15 километра от Лил на кален терен в Кроа, близо до търговска зона, ромски семейства започват да обособяват нов лагер.

Жителите на Лил посочват, че ромите се местят от едно на друго място, защото никой не им предлага решение къде да живеят.

Преди няколко месеца етническите роми, живеещи във Франция, обмисляха да предприемат законови действия срещу френския министър на външните работи Манюел Валс заради изказването му, че ромските мигранти от България и Румъния не искат да се интегрират в обществото.

Миналата година социалистическото правителство опита да върне близо 15 хиляди чуждестранни роми в родните им страни, предимно България и Румъния. Твърдата позиция на френските власти по отношение на незаконните ромски лагери и екстрадирането на големи ромски групи предизвика решението на Европейската комисия да постави Франция под наблюдение. Френското правителство взе и решение да облекчи достъпа на румънски и български роми до пазара на труда в страната.