ЕК съобщава, че свободното движение и свободата на пребиваване в друга държава са основни права, цитирана от АФП и БТА.

"Ако тези принципи, вписани в (европейските) договори не биват спазвани, (Европейската) комисия ще използва всички средства, с които разполага", за да накаже тези нарушения", предупреди комисията.

Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг заяви по-рано, че проблемите с интегрирането на ромите се използват за изборни цели предвид предстоящите през 2014 г. местни и европейски избори.

Това тя каза в коментар на думите на френския вътрешен министър Манюел Валс, че българските и румънските роми не могат да се приобщят и са обречени да се върнат по родните си места.

ЕК напомни на Франция и държавите от ЕС, че съществуват национални стратегии за приобщаване на ромите, не само в страните на техния произход. Ромите също имат правото да се приобщават в държавите от ЕС, които изберат

"Българите и румънците имат правото на свободно движение в ЕС, като единствената разлика с останалите страни от общността е, че подлежат на граничен контрол, както британците, например", заяви говорителят на Европейската комисия Оливие Баи.

По неговите думи правото на работа навсякъде в ЕС е предвидено също от 1958 г. по отношение на вътрешния пазар, а преходните периоди, залегнали в договорите със София и Букурещ, отпадат изцяло от 1 януари 2014 г.

Говорителят уточни, че ЕС разполага с три фонда за приобщаване, особено по отношение на някои малцинства - Европейския обществен фонд, Регионалния фонд и фонда за земеделско развитие.
Сумите се предоставят на държавите от ЕС и тяхно е решението дали да ги използват.

По думите му, Франция има 53 проекта за четири милиона евро, основно насочени към обособяването на места за прием (на роми).

"Има стратегии за приобщаването на ромите, има и пари, трябват проекти",
заяви говорителят.

Манюел Валс, чиито вчерашни изказвания за българските и румънските роми предизвикаха полемики, отново заяви днес, че България и Румъния нямат място в Шенген.

Вивиан Рединг пред радио "Франс енфо":

"Има европейски правила, които са подписани от Франция, правила за свободното движение на европейските граждани. Не става дума за роми, а за личности (в оригинал от френски des individus - б.р.). Те могат да бъдат изгонени само с решение на съдия, ако са направили нещо, което е срещу законите на съответната страна."

От Съвета на Европа

Комисарят за човешките права в Съвета на Европа Нил Муйжниекс изрази загриженост от „антиромската реторика” във Франция, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

„Този дебат продължава обезпокоителна тенденция в посока към антиромска дискриминационна и взривоопасна реторика, която може да поеме по опасен път със следващите общински и европейски избори”,
заяви Муйжниекс в комюнике, публикувано на сайта на Съвета на Европа.

По думите му този дебат „стигматизира европейските граждани само заради техния произход и подхранва все по-антиромско отношение сред населението”.