Имаме утвърдено и работещо взаимодействие с България, служители на Фронтекс подпомагат и подкрепят българските гранични полицаи. В момента се провежда и операция по морската граница. Това заяви Фабрис Лежери, изпълнителен директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана - Фронтекс.

Той обясни, че в рамките на посещението е имал възможността да се запознае както със "зелена", така и със "синя" граница на България, да се срещне със служителите на Фронтекс и граничните полицаи:

"Видях множество патрули, разположени на границата, които си вършат професионално и съвестно работата. Подкрепата, която даваме на България, е комплексна, затова наред с нашите служители по границата, осъществяваме и тренировъчна дейност - за търсене и спасяване на лица, трафик на замърсяващи материали и др. Нашата основна цел е да подкрепяме всички държави в съюза, включително и България, затова и операцията която се провежда в момента по море включва също и Румъния - трафик на нелегална миграция, на наркотици и забранените вещества. По отношение на миграционния процес, той обясни, че към момента са взети всички необходими мерки. Заедно с българските власти обсъдихме възможностите и местата за необходима допълнителна подкрепа от Фронтекс и мисля че страната ви ще я получи", заяви Лежери.

Обстановката на южната ни граница е напрегната, но под контрол. Шест пъти повече са опитите за проникване през българо-турската граница в сравнение с 2020 година. Привлекли сме допълнително както сили на ГД "Гранична полиция" от други граници, така и сили на Жандармерията и от ОДМВР. Към момента, въпреки по-големия натиск в сравнение с 2020 година, се справяме и на този етап не се налага включването на армията, съобщи главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, който придружаваше изпълнителния директор на Фронтекс.

Той уточни, че в сравнение с миналата година на границата с Турция опитите за проникване на наша територия са около 6 пъти повече, същият е и ръстът на лица, влезли в страната.

България ще придобие нов кораб, който ще усили патрулирането по морската ни граница.

"Разказахме на г-н Лежери за техническото състояние на системите за видеонаблюдение, транспортните ни средства. Имаме проекти в тази насока за получаване на подкрепа", добави Тодоров. 

Той заяви, че има две рискови зони с нарушение в оградното съоръжение. Там са позиционирани повече патрули и термокамери. Ситуацията по южната ни граница в момента е напрегната, но е под контрол, каза Тодоров.

Привлечени са допълнителни гранични сили, сили на жандармерията и от областните дирекции. Според него на този етап не се налага включването на армията.

В рамките на проведената ползотворна среща българската страна е предоставила информация за техническото състояние на системите за видеонаблюдение и транспортните ни средства:

"Имаме проекти в тази посока за получаване на подкрепа", допълни главният секретар на МВР и посочи, че предстои следващата година ГД "Гранична полиция" да придобие нов кораб, който да усили патрулирането по морската ни граница.

Пренасочването на гранични полицаи към българо-турската и към част от българо-гръцката граница е с цел уплътняване на рисковите зони, където има интензивност от опити за нарушения, обясни директорът на ГД "Гранична полиция" главен комисар Деян Моллов.

Той подчерта, че на места, на които оградното съоръжение е компрометирано и където има проблеми с видеонаблюдението, се прилагат компенсиращи мерки.

След края на пандемията от COVID-19 се очаква увеличение на легалния трафик през граничните пунктове. Към момента на тестов режим действа пилотен проект на Капитан Андреево и Калотина, свързан с входно-изходната система, като очакванията са догодина той да започне да работи. Става дума за регистрация на граждани на трети страни с вземане на дактилоскопски отпечатъци и сканиране на снимки от лични документи, каза Фабрис Лежери.

Той добави, че се вземат всички необходими мерки по границата, които трябва да бъдат предприети, независимо какъв е натискът там. С българските власти по-рано днес той е обсъдил къде е необходимо да се добави подкрепа.

Лежери информира, че се провежда операция по многоцелеви дейности, свързани с морската граница.

"Подкрепата, която даваме на България, е комплексна, свързана е с осъществяването на тренировъчни дейности като търсене и спасяване на лица, също така се опитваме да предотвратим трафика на замърсяващи материали. Нашата основна цел е да подкрепяме всички държави-членки на ЕС. Друг елемент, който е изключително важен за нас, е свързан с нелегалната емиграция", уточни Лежери.