Срокът на сертификатите за преболедувалите се удължава от 6 на 12 месеца, а документът от поставена първа доза от която и да е ваксина ще бъде приеман за достъп до закрити места. Това обяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо на пресконференция относно актуалната ситуация с COVID-19 и въведените в страната противоепидемични мерки.

"Повечето хора се насочиха към ваксината, която се прилага еднократно. Тъй като това е административно предизвикан избор, решихме за нуждите на нашия противоепидемичен срок, тъй като при поставянето на първа доза от двудозовите ваксини също се издава документ, че е издаден, този документ да е валиден като сертификат в рамките на 1 месец до поставянето на втора доза. Т.е. ако сте си поставили първата доза от еднодозовата ваксина ще ви служи, за да посещавате местата, на които се изисква", коментира служебният здравен министър и добави, че още днес ще бъдат допълнени тези промени в заповедта.

Той обяви още, че се очаква до месец за държавните и общинските служители на гише също да бъдат проверявани с тестове или да трябва да доказват преболедуване или ваксинация. 

"Там да се създаде условие за чиста среда, защото те работят с хора. Там е мястото, където ако се прекъсне веригата, ще се прекъсне процесът на разпространение", каза Кацаров.

До неделя при проверка от РЗИ на закритите обществени места няма да се налагат глоби, ако са установени нарушения, а само предписания.

"Това е един вид гратисен период, а глобите започват от понеделник", подчерта зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов и добави:

"Другото, което решихме, с оглед да подпомогнем въвеждането и спазването на мерките, ще предоставяме безплатни антигенни тестове, за да могат служителите да се възползват от тях преди работа. Тези с отрицателен тест ще отиват на работа, а тези с положителен - ще бъдат карантинирани", каза още той.

зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов

А Стойчо Кацаров добави, че ще предоставят безплатни антигенни тестове за служителите, които нямат зелен сертификат.

"Закупуваме голямо количество тестове. Безплатните ще бъдат предоставени на всички лаборатории от РЗИ с договор, в който ще се обвържат с конкретна цена за взимане на проба", отбеляза той.

"Надяваме се, че противоепидемичната мярка, която сме въвели да сработи. Направили сме всичко възможно училищата да работят. Въведените мерки са временни. Ние също искаме учебният процес да бъде присъствен максимално дълго време, но в момента сме в ситуация на невъзможност това да се случи", уточни Кацаров за мерките за учениците.

д-р Стойчо Кацаров

Здравните власти съобщиха още, че положението е тежко, но не трябва да забравяме и за другите заболявания на хората.

"Пациентите пристигат в болницата доста късно и почти 90% от тях са с тежки придружаващи заболявания. В обществото се е загубила връзката между мероприятията за профилактиката и пациентите, които стоят дълго време вкъщи. Повечето от тях се лекуват сами вкъщи твърде дълго и това води до тежкото състояние, в което постъпват в спешните отделения", заяви проф. Атанас Темелков от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в Александровска болница.

проф. Атанас Темелков

На въпрос за проблемите със сайта за сертификатите Стойчо Кацаров обясни, че Информационната система преди не е била пригодена за сертификат с бърз тест, а от "Информационно обслужване" ще направят така, че да се издава сертификат на всички преболедували с бързи тестове, направени след 01.12.2020 г., защото от тази дата антигенните тестове се признават у нас като легитимно доказателство за COVID-19.

При най-черния сценарий, ако капацитетът на болниците е изчерпан съвсем, може да се активира Механизмът на гражданска защита на ЕС - предоставяне на кислород и консумативи, транспортиране на пациенти за лечение в други европейски страни или изпращане от европейски страни на персонал, който да помага на медиците у нас. Нормализира ли обстановката у нас - може да отпаднат дори всички мерки, казаха властите.

зам.-министърът на здравеопазването Тома Томов

От днес за достъп до закрити обществени места е необходим задължителен зелен сертификат. Той се издава при завършен имунизационен цикъл, преболедуване на COVID-19 или отрицателен PCR тест до 72 часа или антигенен тест до 48 часа.

За момента условието не важи за учители и държавни служители, но днес по-рано беше съобщено, че мярката до 4 седмици ще бъде въведена и за тях. 

Всички ученици от тъмночервените зони минават на онлайн обучение също от днес.

Изключения от изискването са хранителните магазини, аптеките и градският транспорт.

Заради новите мерки два дни подред се извиват опашки пред ваксинационните пунктове в цялата страна, а проверки за сертификати започнаха в нощните заведения още в 00:00 часа на 21 октомври, откогато влезе в сила заповедта на служебният здравен министър.