Към края на уикенда масовото заразяване на компютри, използващи Windows, обхвана повече от 200 000 компютъра в 150 страни. Вирусът блокира операционната система на поразения компютър с искане да бъде платен "откуп" за нейното деблокиране.

От кибератаката е пострадала и една българска държавна институция, научи ДИР.бг от свои източници в МВР. Няма нанесени щети на институцията. Тя няма да бъде обявявана. Но със случая са се заели ГДБОП и ДАНС. 

Експерти по киберсигурност от ГДБОП съветват да бъдат предприети 4 важни стъпки за защита.

Експерти на руския в. "Комерсант" твърдят, че организаторите засега може да са спечелили от атаката едва към 26 хиляди долара, предава БТА.

"Аргументи и факти" обаче цитира британския "Таймс", според който злосторниците са получили вече над 42 хиляди долара, но още не са ги изтеглили от сметките си.

Едва 100 души са пратили пари на хакерите, пише руското онлайн издание "Ура", позовавайки се на британския "Гардиън".

Изданията в Русия цитират директора на Европол Роб Уейнрайт, предупредил за опасност от ново активизиране на вируса днес - "в понеделник, когато мнозина служители дойдат на работа в офисите си и си включат компютрите".

Очакват нова, по-силна глобална кибератака > > >

Уейнрайт призна, че Европол не знае кой може да стои зад атаката, отбелязва "Комерсант".

Основният удар бе насочен срещу Русия, където глобалната кибератака нанесе щети на икономиката, но дейността на хакерите може да има и позитивни последици.

Според Kaspersky Lab над 70% от засегнатите компютри са в Русия. Следва Украйна, като 5% от заразените машини с в тази страна, а на трето място е Индия с малко под 5%.

Поразени са били компютри на Министерството на вътрешните работи на Русия, Руски железници и вторият най-голям мобилен оператор в Руската Федерация - компанията MegaFon.

Атаката е засегнала изключително сериозно и Национална здравна служба на Великобритания. В следствие на компютърния вирус вероятно са починали хора, а травматологични отделения в британските болници бяха затворени, отложени бяха и операции, пише в. "Гардиън".

Според вестника една от причините за уязвимостта на НЗС вероятно е недофинансирането й от бюджета, но вината е главно на софтуерните производители и на националните агенции, отговарящи за контрола и сигурността на компютърните мрежи.

"Хакерската атака срещу НЗС, свързана с изнудване за паричен откуп, е присъда срещу държавата, която не си върши работата. Великобритания явно има проблем с киберпрестъпността и следващото правителство трябва да постави този проблем като свой абсолютен приоритет", пише в. "Телеграф".

Според експертите се очакват нови версии на вируса, а размерът и икономическата стойност на вредите от петъчната атака са неясни.

Сред засегнатите се забелязват и имената на големи компании, като Renault, Dacia, PetroChina, FedEx и други. Пострадали са и различни университети, като Масачузетски технологичен институт (MIT), Университетът Жонгшан в Китай и др.

Вестник "Росийская газета" пише, че има очаквания Русия да модернизира своите закони за кибернетичната сигурност.

Други обаче са скептични и смятат, че атаката ще бъде използвана като претекст за увеличаване на цензурата в интернет.

В основата на вирусът стои код, създаден от инструмент, създаден от американската Агенция за национална сигурност. Този код обаче е бил откраднат миналия месец от сървърите на АНС от хакерската група ShadowBrokers, която е пуснала скрипта за свободно ползване в интернет. Атаката е използвала уязвимост в операционната система Windows.

Според експертите атака е потвърдила и друго - ако не поддържате обновен своя Windows, то вие сте изключително уязвими за кибератаки.