В Наказателния кодекс беше създадена нова глава 8 "а" - престъпления против спорта, съобщи БТА.

Един от вносителите - Огнян Стоичков, посочи, че промените са свързани и със станалите много популярни незаконни залагания в Интернет. Промените предвиждат лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 1000 до 10 000 лева за всеки, който чрез насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин склони друг да повлияе на развитието или резултата от спортно състезание.

Санкцията за предлагането или даването на облага, за да се повлияе на развитието или резултата от спортно състезание, е глоба от 5000 до 15 000 лв. и затвор между една и шест години. Наказание до три години затвор и глоба до 5000 лева е предвидено и за посредничество при уреждане на резултатите от спортни състезания или незаконни залагания.

За незаконно устройване на хазартна игра се предвижда лишаване от свобода до шест години и глоба от 1000 до 10 000 лева. За случаите, когато е налице опасен рецидив депутатите решиха наказанието да е затвор от 1 до 8 години и глоба от 2000 до 50 000 лева.

Когато някой наруши забрана за посещение на спортни мероприятия пък може да се озове зад решетките за срок до 3 години или да бъде осъден на пробация. Преди обаче санкцията да бъде приложена, на нарушителя трябва да е било наложено административно наказание за същото провинение.

Парламентът промени и текст от Закона за хазарта, така че юридическо лице или едноличен търговец, който организира или провежда хазартни игри без разрешение да се наказва с глоба в размер от 20 000 до 50 000 лв.

В средата на май експертът по киберпрестъпления в ГДБОП Явор Колев съобщи, че 28 са разбитите пунктове за "черно тото" в страната. Седмица по-рано МВР разби най-голямата мрежа за черно тото у нас, която според информацията на вътрешното ведомство се "дърпала" от влиятелни бизнесмени.