В интервю за Агенция „Фокус” д-р Русев посочи, че се преследва склоняването към проституция и сводничеството.

Той обясни, че е така в почти всички европейки държави, като и в някои страни като Холандия, Германия и Гърция.

В този смисъл не може да се каже, че приемането в ЕС и мониторингът в областта на вътрешния ред по някакъв начин са повлияли върху проституцията.

През 2009-2010 година по линия на борбата с организираната престъпност и в контекста на натиска на ЕК бяха ударени някои от големите престъпни мрежи, контролиращи проституцията в страната
”, каза той.

По думите му, този период е съвпаднал и с икономическата криза, така че е имало спад в пазара на проституция.

Д-р Атанас Русев обясни, че в резултат на всичко това голяма част от съществуващите клубове, апартаменти и т. н. са били затворени.

Той допълни, че този ефект постепенно отшумява и през лятото на 2013 г. броят на клубовете в Слънчев бряг например е гонел броя отпреди 2009 г.

Полицейската активност през 2009-2010 г. роди и нов масов феномен – предлагането на платени секс услуги се премести почти изцяло в интернет. И до момента интернет предлагането остава все така масово”, каза той.

Интернет предлагането вече е не просто мода, превърна се в нова форма на предлагане, която допълнително разшири пазара и го направи по-труден за контролиране от организираната престъпност”, допълни още д-р Атанас Русев.