На столичния базар „Илиянци“ на репортерка, която се е представи за 17-годишна, е продадена кутия пиратки от неизвестна марка. Това било „компромисен вариант“, тъй като преди това тя искала да си купи по-силни гърмящи артикули.

В друг магазин пък бяха продадени римски свещи, като бе обяснено, че те са малки и можем да ги държим и в ръка.

На опаковката обаче такава инструкция липсва, по правилата дори този вид фойерверк трябва да се забие в земята или да се прикрепи здраво към неподвижен предмет.

Единственото пиротехническо изделие, което може да бъде държано в ръка, е бенгалският огън, е обяснил пред всекидневника Мирослав Йотов, директор на дирекция „Надзор на пазара“ в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

При последната си проверка контролният орган се натъкнал на около 30 нередовни пиротехнически изделия, които веднага са спрени от продажба, а на търговците са съставени актове.

Агенцията ще проследи по веригата дали такива изделия са продавани и на други места. За всяко едно нарушение глобата е от 250 лв. до 1000 лева.

Няколко са видимите белези, по които може да се установи дали фойерверките са некачествени. На първо място се следи дали е нарушена целостта на опаковката.

На всички подобни стоки задължително трябва да има и предупредителни надписи и текстове на български език върху етикета или на опаковката.

„Не купувайте светещи гирлянди без изолация", предупреждават освен това експертите.

Освен това разстоянието от щепсела до първата лампа задължително трябва да е поне 1,50 м с цел да има достатъчно резерв, за да не се получи отскубване и оголване на жиците.

Разбира се, за направените от наш репортер покупки не бяха издадени и касови бележки, пише всекидневникът.