Представителят на НИМ доц. Цветана Кьосева е напуснала откриването на изложбата, след като е установила, че текстовете под два от експонатите, представени от Музея в Скопие, не са махнати, въпреки че е получено уверение, че това ще бъде направено, съобщиха от музея.

Действията на НИМ са съгласувани с Министерство на културата.

Изложбата е организирана от Регионалното бюро на ЮНЕСКО във Венеция с 12 балкански държави. За първи път е показана в Любляна. След получаването на каталога, НИМ установява, че са станали жертва на недопустима в професионалните кръгове измама.

В изпратените коректури до НИМ Гоце Делчев е обявен освен за македонски, и за български национален герой. В отпечатания каталог и в съответната анотация под експоната определението "български национален герой" липсва, посочват от НИМ.

Освен това той е обявен за лидер на ВМРО, организация, създадена 16 години след смъртта му.

"Очевидно името на организацията, на която е лидер Гоце Делчев - Тайна македоно-одринска революционна организация - не е удобна за Скопие, тъй като определението "Одринска" показва, че това е организация на българите в Османската империя", тълкува директорът на НИМ Божидар Димитров.

Според него недопустим от историческа гледна точка е и текстът под знамето на т.н. Крушевска република от 1903 г. Текстът на знамето на чист литературен български език гласи "Крушевска революционна чета. Свобода или смърт".

В текста на каталога е написано, че надписът и на манифеста на въстаниците е на македонски език, който, както е известно, като писмена норма е създаден 40 години по-късно, добавя Димитров.

НИМ е протестирал
пред ръководителя на Бюрото на ЮНЕСКО, заявявайки, че ако няма промени в посока на историческата истина ще оттеглим участието си в изложбата, която трябва да бъде представена и в други балкански страни.
Постигнато е съгласие двата експоната да останат без скандалните текстове, те обаче не са били премахнати, а представителят на ЮНЕСКО се е оправдал със силен натиск от страна на правителството в Скопие.

„Днес получих съобщение, подписано от всички куратори на изложбата в Белград, че наистина са нарушили споразумението с нас, но това е станало, както те се изразяват, поради силен натиск на македонското правителство, в последния момент, и нямало време да ни съобщят. Очевидно не са искали да провалят откриването на изложбата, като ни поставят пред свършен факт”, коментира Божидар Димитров.

"Не можем да се съгласим с наглите кражби на българската история", заявява още Божидар Димитров.