Причината е, че според учителите  т. нар. малки матури натоварват системата.  Това каза началникът на регионалния инспекторат по образованието в София Ваня Кастрева, която участва в съвещанието на директорите на столичните училища, предаде БТА.

Тя уточни, че промяната ще влезе в сила, след заповед на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Решението за отпадане на външното оценяване се взе след обсъждане с началниците на регионалните инспекторати в страната, като предложението дойде от директори на училища, посочи Кастрева. По думите й по време на националното външно оценяване през май се затруднява организацията на учебния процес, а родители протестирали, че учениците са много натоварени.

Според Кастрева, националното външно оценяване има наистина много големи плюсове, но няма пречка то да бъде направено на "по-ниски нива" - на регионални и училищни.

На съвещанието присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя оцени положително отпадането на малките матури за пети и шести клас. Според нея важно е да има тестове и проверка, на изход, на етап от образованието, като няма нужда системата на образованието да се натоварва излишно и всяка година учениците да се явяват на външно оценяване.
Хубаво е училищата да правят крайното оценяване
за годината, но на училищно ниво, заяви Фандъкова.

Националното външно оценяване за учениците от четвърти клас беше въведено от бившия министър на образованието Даниел Вълчев. Целта бе да се провери нивото на усвоените знания от четвъртокласниците при завършване на начална степен на образование.
През изминалата учебна година на т. нар. малки матури се явяваха учениците от четвърти, пети и шести клас, като за седми клас матурите бяха обединени с изпита за кандидатстване в гимназиите. За догодина се предвиждат нови промени за малките матури на седмокласниците.

Целта на външното оценяване бе чрез еднакъв за всички ученици в страната изпитен инструментариум - тестови задачи, обективно да се оцени нивото на усвояване на знанията и уменията по съответния предмет.