Това каза в Плевен управителят на Националния осигурителен институт  Христина Митрева, цитирана от Дарик радио.
"В момента НОИ дава указания майките да бъдат санкционирани само за дните, когато децата са посещавали детското заведение и са плащали т.нар. хранодни. Това се прави, защото има наложени санкции и в дни, когато децата не са посещавали ясла", уточни тя.

Според поправка в Кодекса за социално осигуряване младите родители, записали рожбите си на детски ясли и градини, са принудени да връщат получени вече обезщетения за майчинство и гледане на дете до 2-годишна възраст.
 
"Въпросът е, че аз като управител и НОИ като институция е длъжна да спазва законодателство, което е прието от парламента, което е минало през правителството. И нали разбирате, че ако ние не го правим това нещо, Сметната палата и другите органи пък нас ще санкционират", каза още Митрева.
Според нея, проблемът е тежък и имало "много атаки", но се обмислял въпросът с наказателната лихва.

Управителят на НОИ посъветва майките да изложат мнението си в петиция, която да внесат до Народното събрание, Министерски съвет, до Министерство на труда и социалната политика. Решение може да се намери, въпросът е да търсим диалог, подчерта Митрева, която е в Плевен за кръгла маса по повод реформите в пенсионната система.

Преди дни над 50 майки на малки деца протестираха в Благоевград срещу поправката в кодекса. 

Да се намали на половина лихвата върху парите, които майките трябва да върнат на държавата, заради това, че неправомерно са получавали обезщетение. Това ще обсъдят в ГЕРБ с експерти от финансовото министерство, социалното ведомство и НОИ, съобщи междувременно пред Дарик радио депутатът от управляващата партия и член на ресорната комисия в парламента Вяра Петрова.

По думите й, със законодателни поправки трябва да се изчисти и казусът с онези майки, които само са запазили място за детето си в градина, но то не я посещава. Според Петрова, те не трябва да връщат средства от обезщетенията за майчинство.

Председателят на социалната комисия Драгомир Стойнев от БСП пък поиска изцяло да отпадне лихвата от 20 на сто върху дължимите от майките суми. Той ще инициира заседание на комисията с участие на представители на НОИ, на което ще бъдат поканени и част от протестиращите майки.

Новината е актуализирана в 17,30 ч.