Плантациите са високо в планината и полицията ги открила чрез наблюдение от въздуха. Над 20 са досъдебните производства за отглеждане и разпространение на наркотични култури, повече от 50 са обвиняемите, предаде БНТ.

В последните две години гледачите на скъпи насаждения са сменили подхода. От градините на стари баби са преместили наркокултурите в гористи и трудно достъпни местности. До тях може да се стигне само с високопроходими автомобили. Не преценили обаче, че това са редовните трасета на хеликоптерите, които наблюдават държавната граница.

За по-малко от месец с въздушното наблюдение са открити повече от 20 наркополета по западната ни граница. От тях са окосени тонове марихуана.

През месец август, когато продукцията е готова за жътва в подстъпите към скъпите насаждения дежурят групи от яки мъже с мощни джипове. Те са готови във всеки един момент по сигнал да започнат събиране на продукцията или да контролират наетите берачи.

Светлозар Лазаров, главен секретар на МВР, коментира:

"От едната страна, имаме организирани групи, които разпространяват и изнасят извън страната, от другата страна – освен организирани групи имаме и обикновени хора, които по различни причини са се хванали да работят този “бизнес” в кавички."

Като участници в различни групи за засечени над 30 души, повечето от тях с богати криминални досиета. Четири от групите, които се занимават с разпространеието и износа на канабис, са засечени и като участници в схеми за търговия с гласове.

"Там, където има търсене, има и предлагане. Хората с престъпно мислене имат за основна цел генерирането на финансов ресурс"
, каза главният секретар.

Разследващите от Криминална полиция и колегите им Гранична са категорични, че жътвата ще продължи още поне месец.