Инцидентът стана вчера около 18 ч. на ул. "Иван Вазов" в дупнишкото село. Лек автомобил "Фолксваген Голф", в който са пътували четири момчета, се удря в стълб. От сблъсъка стълбът е пречупен, а колата изхвърча и помита трима пешеходци, които са на тротоара, съобщиха за Дир.бг от Областната дирекция на МВР в Кюстендил.

На място умират пешеходците - 15-годишният Илиян Гущеров, 16-годишният Ивайло Йотов и 40-годишната Елза Георгиева. Двете момчета са от Яхиново, а жената е от Кюстендил. Тя е била в Яхиново по работа, тъй като разлепяла рекламни материали.

Загиват и 19-годишният Емил Скоклев и 20-годишният Мариян Джамбазов. Те са били в колата, съобщи БТА. Едното момче е изхвърчало от колата, а тялото на другото е открито вътре в автомобила.

Ранените са двама - 16-годишният Милчо Паликарски, който е транспортиран в критично състояние в "Пирогов", и 18-годишният Светослав В., който с леки травми е откаран в дупнишката болница. Там е прегледан и е освободен.

От пресцентъра на "Пирогов" съобщиха, че Минчо Паликарски е настанен в реанимацията, а лекарите се борят за живота му. Момчето е с черепно-мозъчна травма, контузия на белия дроб и фрактура на таза.

По случая е започнато досъдебно производство под прякото ръководство на Окръжната прокуратура в Кюстендил, като са назначени експертизи за установяване на скоростта на автомобила, кръвна проба за употребата на алкохол и установяване на водача.

По думите на говорителя на кюстендилската полиция Катя Табачка все още не е ясно кой от младежите е шофирал фолксвагена.

Предполага се обаче, че автомобилът е управляван от Емил Скоклев, който тази година трябвало да бъде абитуриент в Дупница и наскоро взел книжка. Бащата на Емил също е загинал наскоро в чужбина.

Според кмета на селото Владимир Боцев, родителите на едното от загиналите момчета - Мариян, са на работа в Чехия.

В селото е обявен тридневен траур, а кметът на Община Дупница Методи Чимев обяви 12 май за ден на траур.

Оцелял: Шофьорът беше пил

Единственият оцелял без тежки травми от катастрофата - 18-годишният Светослав, разказа пред bTV, че с тримата си приятели са били в съседното село Червен брег, където са пили алкохол - мастика, бира и ракия.

Това момче, което караше, трябваше да празнува абитуриентски бал. А другият беше завършил. Те си пиеха. Казах им да не пият, те викат - ти ще ни кажеш. Пиха, пиха и на връщане стана белята. Карахме с висока скорост, но не очаквах, че ще стане нещо. От мокрия път залитна колата, усетих, че се преобръщаме и от този момент всичко ми е на магия”, казва Светослав.

Според неофициална информация автомобилът се е движил с около 180 км/ч.

По първоначални данни катастрофата е причинена от несъобразена скорост, обясни шефът на КАТ-Дупница Радослав Боюклийски. По тази причина водачът е загубил контрол и се е блъснал в електрическия стълб.

Местните жители искат да се вземат мерки, защото на мястото често се кара с превишена скорост. Те настояват за полицейски контрол в района.

Липсата на родителски контрол е една от причините за жестоките пътни инциденти, при които загиват деца. Това коментира пред БТА архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски, който е от Яхиново.

"Родителите се интересуват само от печалбарство - заминават в чужбина, за да печелят пари и оставят децата си на произвола. Тези дечица, които са били на тротоара пък съвсем са били невинни. Другите са пили, яли, забавлявали са се. Но защо и невинни да стават жертви на безразсъдството на други", коментира свещеникът.

По данни на кмета на Яхиново почти една трета от жителите му работят в чужбина. Всяка къща има емигранти - главно в Америка и Италия. Жителите на Яхиново са около 2 200 човека, а около 700-800 човека са навън, каза Боцев.