15 от тях ще работят в София, а останалите в Пловдив, Бургас и Варна.
До 2 месеца устройства за видеонаблюдение ще бъдат поставени в общо 120 патрулки в цялата страна.

За да се ограничат подкупите при катаджиите, всяко спиране вече ще бъде записвано от три камери и два микрофона, монтирани в патрулките и на униформите на полицаите, предаде Нова телевизия.

Едното устройство заснема пред патрулката, второто - в купето, а третото - зад колата. Микрофоните на полицейските ревери имат и паник бутон, който да се използва при възникване на инцидент. Освен това полицейските коли ще бъдат следени в реално време чрез GPS-и.

"Двата микрофона ще записват разговорите по време на проверките, а колите ще се спират в обхвата на камерите. Проверките като начало ще бъдат по метода на широкообхватния контрол, но след пълно заработване на системата ще се спира и само по един автомобил. Това ще става основно по главните пътища и в малките населени места", уточни пред БНР Георги Петришки от "Пътна полиция".

Монтирането на техническото оборудване на останалите автомобили ще започне от 2 февруари, а през това време служителите ще бъдат обучавани за работа със системата, добави той.

Записите от камерите ще се съхраняват 30 дни, а самите патрулиращи полицаи няма да имат достъп до тях, за да не се манипулира заснетото. Записите ще се прегледжат само ако има сигнал за корупция.

Мерките бяха предприети, след като любителско видео, разпространено в Интернет, показа как катаджия взема подкупи от шофьори. Тогава, по нареждане на премиера Бойко Борисов рекетът на униформени да спре, на служителите от Охранителна полиция беше забранено да спират на пътя шофьорите. Тогава беше взето решението само катаджиите да правят това и то да бъдат контролирани с камери.

Идеята е промените да помогнат и за подобряване безопасността на пътя. През миналата година при катастрофи в страната са загинали 658 души, а 8631 са били ранени. Основната причина за произшествията е несъобразената скорост, отчитат от КАТ.