Това каза по БНР новият директор на СДВР комисар Ивайло Спиридонов.

Той уточни, че най-голям дял в тези престъпления имат кражбите. Те са с около 800 повече. Откраднати са и повече автомобили - с около 250, има и около 100 улични грабежа повече.

"Този вид престъпност е приоритет на МВР. Защото тя засяга най-много гражданите. Със задълбочаване на икономическата криза се задълбочи и този вид престъпност", коментира комисар Спиридонов.

По думите му най-много ценни вещи се крадат от районите на София, в които живеят хора с по-висок стандарт - Бояна, Драгалевци.

По повод обира на къщата на брата на президента Росен Плевнелиев - Румен преди дни, комисар Спиридонов уточни, че крадците са влезли през алуминиевата дограма, докато семейството е било на втория етаж в дома си. В момента криминалистите от СДВР полагат усилия да открият част от изчезналите вещи и така да стигнат до обирджиите.

Проблем на полицията са и гастрольорите. Хора, които идват от цялата страна, извършват престъплението и си отиват, каза шефът на столичната полиция.

Няма да се сменят началници на районни управления в София, категоричен е комисар Спиридонов.

Той пое поста неотдавна като наследи на него отстранения Валери Йорданов.

Преди дни министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев подчерта необходимостта от спешни и конкретни резултати в борбата срещу битовата престъпност и финансовите престъпления.