Трима са задържани в Италия, а четирима в България.
Според италиански сайтове групата е печелила до 100 000 евро на ден.

Измамниците са били заловени, докато са слагали скимиращи устройва на банкомати, разположени в района на популярни сред туристите обекти в центъра на Рим. Откраднатите по този начин данни за банкови карти вероятно са били използвани за създаването на клонирани кредитни карти в България, с които след това са били теглени пари в страни като Индонезия, Доминиканската република и САЩ, съобщи Европол.

Общо по време на продължилото една година разследване са били арестувани 25 души, като на 21 от тях са повдигнати обвинения, пише в съобщението на сайта на Европол.
Иззети са 250 скимиращи устройства, 2000 копия на кредитни карти и над 50 000 евро в брой.

Операцията е била координирана между италианските власти и отдела за борба с кибер престъпленията към ДАНС. В акцията са участвали и експерти от Европейския център по киберпрестъпност.

Преди дни МВР и ДАНС съобщиха, че са разбили международна схема за пране на пари и източване на финансови средства от банки. Установените щети до момента са за над 1 милион евро. Повдигнати са обвинения на осем души - шестима мъже и две жени, на възраст между 30 и 40 години, които са от Русе и Разград.