Димитър Сотиров, Стефан Лазаров Кочовски и Катя Гецова са били подведени под отговорност на 28 февруари, че поради немарливост са причинили смъртта на новородения Николай, роден със секцио от 39-годишната Стела Добрева на 1 юли 2009 г.

Тримата заедно с д-р Михаил Милатович бяха заподозрени и за умъртвяване на бебето на 17-годишната ученичка Боряна Георгиева в края на м.г. Няколко месеца след скандалния случай все още не е категорично ясно дали бебето е родено мъртво, или е починало заради лекарска небрежност.
Случаят стана повод да се иска оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов заради изнесените в парламента записани със СРС разговори между лекарите.

В случая с починалото бебе на Добрева обаче до обвинение са довели две тройни съдебно-медицински експертизи, направени в столичната Александровска болница. Тяхното заключение е, че заради непредприети действия и недостатъчна грижа се е стигнало до смъртта на Николай 12 часа след раждането му.

На 29 юни 2009 г. Стела Добрева била приета в болницата "Св. Иван Рилски" в Г. Оряховица след изтичане на околоплодна течност заради пукнат мехур. Д-р Сотиров взел решение да бъде направена операция. На 1 юли в 8,35 часа след интервенцията се родило живо момченце с тегло 1800 г и височина 43 см.

С грижите за недоносеното момченце се заела неонатологът д-р Гецова.
По-късно в показанията си тя разказала, че на бебето не се налагало да се прави допълнителна реанимация. Според нея новороденият Николай бил в добро състояние, нямал видими аномалии, но бил с периорална цианоза.