След обявеното вчера извънредно положение по границата, днес имигрантите от Близкия изток не бяха допуснати в Македония.

По-рано днес премиерът, министрите на финансите и на вътрешните работи, заедно с председателя на Агенцията по бежанците обсъдиха спешни мерки срещу бежанския поток.

Сухопътните войски ще актуализират плановете си, за да осъществят съвместни дейности с "Гранична полиция" за засилване на охраната на границата. Между двете институции текат разговори за изясняване на конкретните задачи, посочват от МО.

Много тежка остава ситуацията по границата на Македония с Гърция. Само часове след като македонската полиция използва сълзотворен газ, за да попречи на стотиците бежанци да влязат в страната, хиляди други продължават да прииждат. Увеличено е полицейското присъствие на железопътната гара в град Гевгелия, където хиляди имигранти получиха временни документи. Те им позволяват да минат през Македония, да влязат в Сърбия и да достигнат Европейския съюз.

Ситуацията по границата в момента остава неопределена след случилото се тази сутрин. Хиляди бежанци се оказаха блокирани в ничията земя между Гърция и Македония, без подслон и без начин да продължат пътуването си. Те прекараха нощта под открито небе, а сутринта се опитаха да преминат през кордона от македонски полицаи.

"Стреляха по нас. Това мога да ви кажа. Вие виждате. Бяхме тук, на това място. Македонските полицаи стреляха по хората", споделят бежанци.

При опита за щурм са ранени най-малко петима души. 18-годишно момче, бежанец от Сирия разказа, че е успяло нелегално през нощта да влезе в Македония, но неговите близки са били заловени. Всички бежанци са влезли през Гевгелия, откъдето се опитват да хванат влакове за Сърбия.

"По 3-4 хиляди души идват. Невероятно е, че македонците знаят, че ние само преминаваме, не искаме да оставаме. Няма да им отнемем работата", споделя Рами от Сирия.

През последните два месеца 44 хиляди души са влезли в Македония, сочи официалната статистика. Вчера Скопие обяви бедствено положение по границите си, а президентът подписа указ армията да се включи в справяне с бежанската криза.