Той е обвинен за това, че на 10 април, в землището на малкотърновското село Евренозово, противозаконно е лишил от свобода, като е задържал и вързал трима афганистанци на възраст 18 г. и 19 г.

Низамов е обвинен и за това, че на 12 април, в апартамент в Бургас, без надлежно разрешително, е държал високорискови наркотични вещества – коноп с нетно тегло 1.015 гр., съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

В началото на 2016 г. Петър Низамов, чрез Фейсбук, започнал да организира неформална група, самоопределяща се като цивилни отряди за защита на българските майки и вярата. Низамов взел решение да обикаля българо-турската граница с неговите съмишленици и да залавят бежанци.

За целта обвиняемият се обадил на свой познат, с когото се познавали от ученическите години, да му покаже границата в района на река Резовска. Той познавал много добре граничния район, тъй като работил като лесничей към Горско стопанство в село Граматиково и през март водил Перата до границата на реката и му показал района.

С оглед подготовката си по залавяне на бежанци, на 3 април Низамов си купил от ловно-рибарски магазин в Бургас газов пистолет и 13 патрона. За да се придвижва в гората, се снабдил и с джип "Сузуки".

На 10 април той и негов познат тръгнали за село Евренозово, за да залавят бежанци. Низамов бил въоръжен със закупения по-рано газов пистолет и нож – тип „мачете“. На изхода на Бургас двамата се срещнали с още 8 мъже, с които Низамов общувал в социалната мрежа.

Двата джипа потеглили в Евренозово, където Низамов и още двама се отделили от останалите и се отправил към границата в местността „Киров гроб”. Останалите 7 души се пръснали на две групи от по трима и четирима.

По това време в местността се намирали тримата афганистанци. В началото на февруари те напуснали родината си заради войната. Последователно преминали в Пакистан, Иран и в Турция, където в Истанбул се събрала група от 25 човека –всички граждани на Афганистан.

От Истанбул афганистанците били закарани в района на българо-турската граница с микробус. През нощта на 9 срещу 10 април групата преминала под оградата, водени от турци, говорещи кюрдски. Бежанците се придвижвали пеша през гората.

На 10 април тримата афганистански младежи установили, че са изоставени от групата и са сами в непозната за тях местност на българска територия. Тогава те били нападнати от групата на Низамов. Той и още един от мъжете повалили афганистанците на земята и им вързали ръцете отзад на гърба със "свински опашки". След това Перата започнал да рита по краката, както и с шамари. Той заплашил афганистанците с ножа и пистолета и претърсил личния им багаж.

След като не намерил нищо ценно, Низамов освободил тримата бежанци и им разпоредил да вървят към Турция. Въпреки, че разполагал с мобилен телефон, Низамов, както и останалите мъже, не уведомили органите на МВР за задържането на тримата афганистански граждани, допълват от прокуратурата.

Очаква се Районният съд в Малко Търново да определи дата на съдебното заседание.