9 от 10 души се безпокоят от въздействието на епидемията върху икономиката. Това показва съвместно национално проучване на bTV и "Маркет Линкс", проведено сред 980 лица над 18 г. в периода 27-30 март по метода на телефонна и онлайн анкета.

"След първоначалния шок, който донесе разрастването на епидемията и притесненията на гражданите как ще протече и как ще се справи управлението с нея, вече фокусът се измества към това какви ще са икономическите последствия за всички нас", коментира в "Тази сутрин" социологът Добромир Живков.

91% от българите са на мнение, че няма как да няма въздействие върху икономиката. 86% пък са на мнение, че предстои тежка финансово-икономическа криза.

Това опасение се подсилва и от ситуацията, която е в момента - около ¼ от българите работят от вкъщи, има неработещи индустрии, много хора са в неплатен отпуск, а доходите осезаемо започват да спадат, коментира още социологът.

Повече от половината българи пък се притесняват от това да не загубят работата си - общо 56%.

Близо 60% от хората одобряват мерките на правителството за справяне с кризата.

80% от гражданите са притеснени за това какво ще се случи с доходите им. Те очакват техните възнаграждения да намалеят през настоящата година.

"Този потребителски песимизъм на пазара, което неизбежно ще доведе и до спад на потреблението", обясни Добромир Живков.