Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова призна за технически гаф по време на матурата по български език и литература в едно от училищата в Пловдив, където зрелостниците първонаначално получили грешен изпитен вариант. Тя ще иска обяснение от директора на гимназията, защо е допусната тази грешки, но увери, че учениците не са ощетени, предаде БНР.

"Констатирана е веднага грешката, предприети са мерки. Удължено им е времето с още 15 минути. Така че те са участвали абсолютно както всички останали зрелостници и не са ощетени ", заяви министър Клисарова.

Гафът е станал в Езикова гимназия "Пловдив" и е засегнал около 50  ученици, които са полагали изпита там. На 15-тата минута, след като са получили първоначалния вариант, на учениците в няколко изпитни зали било обявено, че има техническа грешка и веднага след това тестът бил сменен с правилния.

По непотвърдена информация потърпевшите зрелостници са получили миналогодишния вариант на теста, където 41 задача е била интерпретативно съчинение върху "Заточеници" на Яворов. А в правилния вариант е "Кино" на Вапцаров, пише "Марица".


Според доклада, получен от гимназията, в Регионалния инспекторат по образование е имало технически проблем с една от страниците, която впоследствие е била добавена.

Не е възможно грешката да е само с последната страница, защото изпитният вариант се получава в PDF формат и всяко училище получава парола, за да го отвори. Не може да се сбърка само последната страница, смятат родители.

Анелия Клисарова каза още, че засега тя няма информация за нарушения за външното оценяване в седми клас.

Хванати преписвачи


Двама зрелостници от София и един от София-област са хванати да преписват с GSM-и, съобщи още министърът на образованието. Те са били отстранени от изпита.

В София едната писмена работа е анулирана в зала на Националната природоматематическа гимназия, а другата в професионалната гимназия по туризъм.

Тази година училищата масово заглушиха интернет сигнала в класните стаи като превантивна мярка, макар че джиесеми в изпитните зали не се допускаха.

Според проф. Клисарова по време на матурите вчера квесторите са си свършили работата изключително добре.

Близо 54 хиляди дванадесетокласници и над 61 хиляди седмокласници се явиха вчера  на националните изпити по български език и литература (БЕЛ).
Оценките на зрелостниците ще бъдат обявени до 9 юни, а на седмокласниците на 4 юни. 

Отговорите на теста за 7 клас>>

Отговорите на теста за 12 клас >>