Това смята д-р Славян Стоилов, който взе участие в българската експедиция в Иран „Българи – прародина”, цитиран от "Фокус".
Българите най-вероятно са част от персийското семейство на територията на днешен Иран, каза вчера антропологът  Александър Илиев, който е ръководител на експедицията.

По думите на Стоилов експедицията разполага с богат материал с обяснения, от който става ясно, че двете медицини са може би единствените, в които се използват екстракти от розово масло.
„Това го има в персийската медицина, т.е. розовото масло и екстрактът от розово масло се използва в медицината само в България и Персия”, каза д-р Стоилов като уточни, че това не е единственият пример.

Според него българската традиционна медицинска система е индоевропейска по своя характер.
„Това означава, че няма нищо общо с практиките на Северна Азия, грубо казано, с шаманските практики, за които се казва, че би трябвало да имаме, ако сме с тюркски произход”, коментира той.
Стоилов обсъдил обстойно приликите с ректора на Иранския университет по традиционна медицина.

Българската експедиция е изминала 11 000 км,  посетени са 77 обекта – сред тях стари исторически градове и археологически разкопки, местни и регионални музеи.

Българите са допуснати в Националния исторически музей в Техеран, Националната библиотека и Университетската библиотека. Проблем не срещнали и при музеите в големите градове.

"По принцип достъпът, особено до фондовете на Националната библиотека, където се съхраняват старите ръкописи – там има ръкописи, които са по над 1000 години, е доста труден. Допуснаха ни и там, което беше един изключително голям жест от иранска страна", похвали се Стоилов.
Той сравни библиотеката с  бункер със специална защитна система.

"Оказваше ни се голямо съдействие от официалните лица, постоянно с нас имаше придружител, който ни помагаше в контактите с местните хора. Имахме две срещи със съветника на иранския президент по културните въпроси”, разказа още д-р Стоилов.