Особено внимание ще бъде обърнато върху рака на простатата и други злокачествени заболявания, характерни за мъжете.

Традиционно, от 2012 г. насам, в последната събота на ноември, правим това специално бягане, за да станем част от международното движение "Мovember", разказа за БТА Митко Тодоринов от организаторите.

Думата"movember" е комбинация от австралийската разговорна дума за мустак - "mo" и ноември - "november". Това е "месецът на мустака", когато мъжете не се бръснат и оформят мустаците си, както решат.

През 2003 г. е създадена международна фондация "Movember", чиято цел е да намали случаите на ранна смъртност при мъжете и акцентира върху здравословни проблеми като рак на простатата и на тестисите, както и психичното здраве. Фондацията набира средства и финансира проучвания, които да имат и глобален, и местен ефект.

Тодоринов уточни, че в България се води само информационна кампания, за да се запознаят хората с риска от заболяванията. Според него у нас инициативата става все по-популярна и, особено в големите градове, все повече мъже са с мустаци и бради. Миналата година в маратона са участвали поне хиляда души. Сред тях има и жени, и деца.

Интересното е, че, макар да изглежда насочена само към мъжете, каузата се подкрепя и от много жени, които си рисуват мустаци и вземат участие в акциите. За събитието в събота организаторите са се подготвили да раздават изкуствени мустаци. Ангажиран е и художник, за да рисува на място мустаци на участниците, които си нямат свои.

В България кампанията е направена за първи път през 2012 г. От каузата са се заинтересували четири момчета. Обединило ги е желанието да информират обществото по темите за мъжкото здраве. Те са поискали разрешение от международната фондация "Movember". Първата им акция е била да съберат 300 деца, които танцуват "Гагнам стайл" с мустаци. Всяка следваща година различни хора и фирми са се включвали към инициативата. Вече няколко болници провеждат безплатни или на по-ниски цени прегледи.

По данни на организаторите всяка година повече от 1000 нови случая на рак на простатата се регистрират в България, а един от най-големите проблеми у нас е късното диагностициране.

До събота има време мъжете да си пуснат или да си набавят по "един чифт рунтав мустак", а дамите с прикачен мустак са по-желани, пише в поканата за маратона на 25 ноември в социалната мрежа. Целта е да има повече настроение и усмивки и така да станем съпричастни към мъжките здравословни проблеми, носете си мустаци от вкъщи, призовават организаторите.